Nu under sommaren är det ett bra tillfälle att titta igenom ditt fondsparande för att se om det är dags att göra några förändringar, både kring vilka fonder du har och hur mycket du sparar varje månad. En liten lägescheck för ditt sparande inför hösten helt enkelt!

1. Titta igenom utvecklingen på fonderna
Hur har fonderna utvecklats? Finns det några likvärdiga alternativ som har presterat bättre? Det kanske är läge att sälja en fond som under en längre tid inte presterat bra.

2. Balansera risken
Titta igenom vilken risknivå du har i ditt sparande. Har du bara aktiefonder? Då bör du kanske överväga att komplettera med en viss andel räntefonder till lite lägre risk.

3. Utvärdera avgiften på dina fonder
Det kanske finns fonder med liknande inriktning som dina som presterar lika bra men till en lägre avgift? Utbudet av fonder är enormt och om en aktivt förvaltad fond under en längre tid inte presterar bättre än sitt jämförelseindex så kan det finnas bättre alternativ.

4. Branscher och regioner som kan vara spännande
Det roliga med aktiemarknaden är att populariteten kring bolag, branscher och marknader snabbt kan ändras. De senaste åren har exempelvis techindustrin vuxit snabbt för att den senaste tiden fallit tillbaka. Tillväxtmarknader var på allas läppar för en tid sedan men en orolig omvärld har gjort att vissa marknader utvecklats negativt och att börskurserna minskat kraftigt.

Ha en fortsatt bra sommar och lycka till med ditt sparande!