Börshandlade produkter
Att spara pengar kan låta enkelt, men hur kommer man igång?

Sparande

RISKINFORMATION: HISTORISK AVKASTNING ÄR INTE EN GARANTI FÖR FRAMTIDA UTVECKLING. DE PENGAR DU PLACERAR I VÄRDEPAPPER KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE. RISKEN FINNS ATT DU INTE FÅR TILLBAKA HELA DET INVESTERADE BELOPPET.

Att börja spara pengar är något som alla borde göra, men för många låter det enklare än vad det faktiskt är. Det finns många studier som har försökt besvara frågan om man blir lyckligare av pengar, men de visar ofta att man blir lyckligare om man har kontroll över sin ekonomi, oavsett belopp.

Tre tips för dig som vill komma igång med ett sparande

1.Ta första steget

Att ta första steget är förstås viktigt för att komma igång med sitt sparande, men ibland är det lätt att fastna redan där. Innan du börjar investera dina pengar i fonder eller aktier kan det vara bra att först bygga upp en buffert på ett vanligt bankkonto.

Med stigande räntor finns det nu sparkonton som erbjuder ränta och det kan skilja ganska mycket mellan olika aktörer. Tänk dock på att över tid presterar aktiemarknaden historiskt bättre än ett sparkonto så när du uppnått en buffertnivå som du känner dig trygg med bör du maximera effekten av ditt sparande genom att i högre grad vara exponerad mot aktiemarknaden.

Sätt upp ett månadssparande där dragningen sker automatiskt så bygger du upp en rutin som du lätt kan fortsätta med.

2. Sparmål och risknivå

När du har skaffat dig en buffert är det bra att sätta mål med ditt sparande. Kanske vill du börja spara till något mer specifikt som din pension, dina barn eller till en ny bostad? Det kommer göra det enklare att motivera dig till att sätta av pengar varje månad.
Hur du väljer att investera dina pengar handlar om vilken risk du är villig att ta. Hur mycket kan du tänka dig att sparkapitalet minskar? Är svaret noll ska du fortsätta spara på ett bankkonto. Kan du leva med stora kast är svaret 100 % aktier. För många är dock svaret någonstans mitt emellan, och då kan sparande i fonder vara en bra lösning.

Du måste ta risk för att få en viss avkastning. Ett sparkonto med en liten ränta är ett tryggt alternativ men avkastningen blir väldigt låg och kan även bli noll. Det är i princip som i verkliga livet. Det handlar om rätt risk för att maximera avkastningen.

3. Utvärdera löpande och var uthållig

Det kan vara svårt att välja vad man ska spara i men som sagt är det bästa bara att komma igång. Det är dock viktigt som allt annat man handlar att man ska få det man betalar för. En dyr fond presterar nödvändigtvis inte bättre än en billigare fond. Titta på historiken och följ upp utvecklingen med jämna mellanrum.

Många startar för offensivt men det är viktigt att komma ihåg att sparande är ett maratonlopp och ingen sprint. Se till att inte ta för stor risk i början och spara ett rimligt belopp. Tar man i för hårt så blir det lätt att göra ett uppehåll i sparandet och då kanske man inte kommer i gång med det igen. Sätt upp rimliga mål som är hållbara och ge sparandet tid. Med uthållighet och avkastning är sparmålet närmare än du tror.

Klicka här för att komma till butiken.