
Spara som en man?
Hur allt började
Mitt i Stockholms shoppingmecka, på en reklambyrå inne i Sturegallerian, har en resa påbörjats mot finansiell upplysning. Petra Wiik, kvinnan bakom Instagram-kontot @sparasomenman har gått från att vara en impulsiv shopaholic med Isabel Marant, Svenskt Tenn och franska tulpaner var dag på kredit till att bli en förnuftig privatsparare. Utan att förlora känslan för livets goda. En förvandling som tog fart tack vare ett oväntat samtal med en äldre manlig kollega som har gjort sig en förmögenhet på aktiemarknaden. Hans enkla sätt att förklara hur man börjar investera sänker tröskeln för Petra att komma igång. Det blir tydligt att ekonomiskt självförtroende inte är så svårt att uppnå ändå. Och att det inte är något som är förbehållet män, även om det nu ser ut så rent statistiskt.
Ditt konto heter @sparasomenman, varför då?
"Män sparar mer än kvinnor. Till en början kanske man kan tro att det är en naturlig följd av att män i snitt tjänar mer (suck). Men om man dyker ner i statistiken visar det sig att skillnaden mellan kvinnors och mäns sparande, låt oss kalla det ”spargapet”, är betydligt större än lönegapet. Spargapet ligger enligt vissa undersökningar på runt 40% medan lönegapet ligger på 4%."
"Så att uppmana kvinnor att spara som en man är kanske lite provocerande men, tänker jag, viktigt. Och kul ju? Kan jag föregå med gott exempel och få fler kvinnor att börja spara kommer också fler kvinnor att kunna känna ekonomisk trygghet."
- Lönegapet mellan män och kvinnor
- Spargapet mellan män och kvinnor
Varför tror du att kvinnor har svårt att komma igång?
"Innan jag började spara trodde jag att sparande och investeringar bara var för de rika. Och smarta! Något som bara män i Polo Sport-piké pysslar med. Jag fick ett riktigt aha-moment när jag fattade att mina förutfattade meningar inte alls stämde. Tröskeln till börsen, insåg jag, är inte alls hög."
"Den insikten vill jag ge till fler och eftersom jag inte alls har min bakgrund inom bank eller ekonomi gör jag det på ett lite annorlunda vis. Jag försöker förklara allt så enkelt och samtidigt aspirerande som möjligt. Att uppnå ekonomisk trygghet är ju något av en lyx så därför försöker jag få sparande att kännas drömmigt och tillgängligt snarare än något slags ekonomisk plikt som tynger en. Jag försöker göra det oroliga roligt, helt enkelt."

Hur gör kvinnor när de sparar?
"Kvinnor verkar sakna ekonomiskt självförtroende. Med det menar jag att de oftast nöjer sig med att stoppa in pengarna på ett sparkonto på banken som ger lite tillbaka istället för att våga ta högre risk och investera pengarna på börsen. Dessutom börjar kvinnor spara senare i livet och hela 40% mindre än män."
"Jag tror att fler skulle våga lite mer om man bara visade dem siffrorna på spargapet och lockade med ränta-på-ränta-effekten, vilken bidrar till att spargapet blir större. Detta eftersom mäns vinster ökar över tid tack vare just denna starka effekt."

Hur menar du; locka med ränta-på-ränta?
"Ränta-på-ränta-effekten är viktig men extra viktig om du är kvinna. Det där lilla spargapet som börjar redan i mellanstadiet kan nämligen växa till något riktigt stort och otrevligt med tiden. Mäns sparande och deras vinster får alltid en skjuts av ränta-på-ränta-effekten. Deras sparande ökar alltså exponentiellt över tid."
"Det vet nog inte så många kvinnor om, men vi behöver det mer än männen eftersom vi tjänar mindre, har mindre pension och vabbar mer. Att låta kvinnor testa en ränta-på-ränta-snurra så att de svart på vitt kan se hur mycket pengar de går miste om fram till pensionen brukar väcka intresset."
”Det lyxigaste som finns är ett fondpaket.” – vad menar du med det?
""Lyx" handlar ofta om dyra väskor, weekendresor och bubbel från Dom Pérignon. Men för mig har ordet fått en ny betydelse. Det lyxigaste är känslan av att ha koll. Koll på att jag bygger ekonomisk trygghet inför framtiden och att min ekonomi inte kraschar vid nästa oväntade utgift. Ett fondpaket kanske inte låter så glamoröst, men det är det, jag lovar. Tryggheten i att veta att mina pengar jobbar för mig slår allt annat."
Hur vet man som kvinna vilka aktier eller fonder man ska köpa?
"En bra start är att köpa globala indexfonder med låga avgifter varje månad och skaffa dig ett tålamod. Man behöver nämligen inte vara börshaj för att få bra avkastning på sina pengar. Det viktigaste är att regelbundet spara och framför allt: att vara uthållig så att ränta-på-ränta-effekten får göra sin grej."
"Warren Buffett tjänade faktiskt 99% av sin förmögenhet efter att han fyllde 50!"
"Det jag försöker säga är att man tjänar mer på att ha ett bra tålamod, än på att välja precis rätt aktier eller fonder. Nuförtiden kan du dessutom ställa in automatiska överföringarna från ditt bankkonto till din nätmäklare – och behöver alltså knappt lyfta ett finger. Så lat kan du vara och ändå ha en chans att bli nästa Buffett…"

…Och några tips till!
"Om du ändå vill testa att leka börshaj och köpa aktier är det här det bästa rådet jag har fått: "Ta rygg på de som vet!” Det sa min reklamkollega Anders när jag började med aktier för tolv år sedan. Har man inte tid (eller lust, haha) att lära sig allt om aktieanalys, PE-tal och kvartalsrapporter (Zzz) tar man alltså bara inspiration från andra som har det som arbete eller passion. Gör som proffsen så kommer det att gå bra."
Jag har några konkreta tips, som kvinna kan du:
- Köpa aktier i ett investmentbolag med erkänt duktiga ägare
- Kopiera hela eller delar av proffsens portföljer på nätet
- Lyssna på Levla upp med Jocke och Louise på Spotify
Har du fler bra spartips?
"Ha is i trosan när det stormar på börsen. Många är nämligen känslostyrda. Folk som blir lite för taggade när en aktie haussas eller ligger sömnlösa när en aktiekurs faller. Psykologiskt funkar vi så, men då riskerar vi ju att köpa för dyrt och sälja för billigt. Att göra dåliga affärer på börsen är superenkelt. Ett bättre sätt är att bestämma sig för en strategi och hålla sig till den – oavsett vad alla andra känslomonster får för infall. När det är storm eller stiltje på börsen."