Barnsparande ger en bra start på vuxenlivet

Att spara till sitt barn är något många föräldrar både vill göra och gör men hur sätter man igång?

Ett barnsparande har förutsättningar att växa sig stort då sparandet sker under många år. Med ett regelbundet och långsiktigt månadssparande jämnar du dessutom ut topparna och dalarna som finns på aktiemarknaden och skapar möjligheter till en bra värdeutveckling över tid. Ett barnsparande kan exempelvis hjälpa ditt barn in på bostadsmarknaden, fungera som en grundplåt under studierna, eller helt enkelt bara vara en finansiell trygghet när barnet ska ta sig an vuxenlivet.

Hur mycket ska jag spara?

Det är lätt att sätt ribban väldigt högt och exempelvis ha målet att sätta undan hela barnbidraget. Risken är att man i längden inte kan fullfölja det och slutar spara helt. Det kan vara bra att börja spara en lite mindre summa och öka på efterhand. På det sättet skapar du en rutin för sparandet och ser till att det blir av. Nivån på det du sparar är helt beroende av dina förutsättningar men huvudsaken är att du börjar.

Vad ska jag spara i?

Ett barnsparande är ett sparande på lång sikt och då är aktiemarknaden ofta ett bra alternativ. När sparhorisonten är lång och du kan leva med börsens upp- och nedgångar så är ofta aktiefonder bra val för dig som sparare.

Se regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder.

Vilket namn ska jag spara i?

En fråga som kanske inte känns jätteviktig när man börjar spara men som när 18-årsdagen närmar sig kan göra att viss panik uppstår. Sparar man i ett ISK-konto i barnets namn så blir pengarna tillgängliga för barnet på 18-årsdagen och då tappar du kontrollen över det sparade kapitalet.

Är du osäker på det kan du i stället börja med att öppna ett dedikerat barnsparande i ditt namn och så kan du flytta över sparandet till barnet längre fram eller när du känner att barnet är moget att ta emot pengarna.

Ladda ned appen och börja ditt barnsparande idag! Appen finns just nu i Appstore och kommer för Android under hösten.