3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/06/03
  • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Att börja spara pengar är något som låter lätt att göra, men ibland kan barriären för många kännas hög. Det finns många studier som har försökt besvara frågan om man blir lyckligare av pengar, men jag tror snarare att man blir lyckligare om man har kontroll över sin ekonomi, oavsett belopp. Jag har sammanställt tre tips att utgå ifrån för dig som vill komma igång eller ta nästa steg i ditt sparande.

1. Kom igång bara!

Att ta första steget är förstås viktigt för att komma igång med sitt sparande, men ibland är det lätt att fastna redan där. Innan du börjar investera dina pengar i fonder eller aktier rekommenderar jag att du först bygger upp en buffert på ett vanligt bankkonto. Försök hitta ett konto som erbjuder ränta och var medveten om att det kan skilja ganska mycket mellan olika aktörer. Tänk dock på att över tid presterar aktiemarknaden historiskt bättre än ett sparkonto, så när du uppnått en buffertnivå som du känner dig trygg med bör du maximera effekten av ditt sparande genom att i högre grad vara exponerad mot aktiemarknaden. Sätt upp ett månadssparande i fonder där dragningen sker automatiskt så bygger du upp en rutin som du lätt kan fortsätta med.

2. Sparmål och risknivå

När du har skaffat dig en buffert är det bra att sätta mål med ditt sparande. Kanske vill du börja spara pengar till något mer specifikt som din pension, dina barn eller till en ny bostad? Det kommer göra det enklare att motivera dig till att sätta av pengar varje månad. Hur du väljer att investera dina pengar handlar om vilken risk du är villig att ta. Hur mycket kan du tänka dig att sparkapitalet minskar? Är svaret noll ska du fortsätta spara på ett bankkonto. Kan du leva med stora kast är svaret 100 % i fonder eller aktier. För många är dock svaret någonstans mitt emellan.

Du måste ta risk för att få en viss avkastning. Ett sparkonto med en liten ränta är ett tryggt alternativ, men avkastningen blir väldigt låg och kan även bli noll. Det är i princip som i verkliga livet. Det handlar om rätt risk för att maximera avkastningen. Att inte ta risk alls är ofta det som ger sämst utfall, både i verkliga livet och i ditt sparande. Jag rekommenderar att börja med en lite lägre risk och öka andelen som är placerat i fonder eller aktier i takt med att sparkapitalet och självförtroendet växer.

3. Utvärdera löpande och var uthållig

Det kan vara svårt att välja vad man ska spara i, men som sagt är det bästa tipset att bara att komma igång. Det är dock viktigt, som med allt annat man handlar, att man ska få det man betalar för. En dyr fond presterar nödvändigtvis inte bättre än en billigare fond. Titta på historiken och följ upp utvecklingen med jämna mellanrum.

Många startar för offensivt och bränner sig, och jag har själv gjort det misstaget. Det är viktigt att komma ihåg att sparande är ett maratonlopp och ingen sprint. Se till att inte ta för stor risk i början och spara ett rimligt belopp. Tar man i för hårt blir det lätt att göra ett uppehåll i sparandet, och då kanske man inte kommer igång med det igen. Sätt upp rimliga mål som är hållbara och ge sparandet tid. Med uthållighet och avkastning är sparmålet närmare än du tror.

Att börja spara pengar är en viktig och positiv förändring i ditt liv. Med dessa “börja spara pengar-tips” kan du ta kontroll över din ekonomi och skapa en tryggare framtid.

Lycka till med ditt sparande!

/ Joakim Bornold, medgrundare av Levler

Levler har skapat Sveriges nya sparplattform med över 2000 fonder i utbudet. Du får courtagefri aktiehandel på Nasdaq Stockholm till och med 2025 och 25 % rabatt på alla fonders förvaltningsavgift.

Handla fonder med 25% rabatt*

Till Butiken

*Gäller på förvaltningsavgiften

Relaterade artiklar

Hur mycket av sin lön ska man spara?
Artikel28 Oct 2024

Hur mycket av sin lön ska man spara?

Ämne

Privatekonomi

Hur gör man en budget?
Artikel25 Oct 2024

Hur gör man en budget?

Ämne

Privatekonomi

Vad är direktavkastning?
Artikel23 Oct 2024

Vad är direktavkastning?

Ämne

aktier

Viktiga nyckeltal när du analyserar aktier
Artikel23 Oct 2024

Viktiga nyckeltal när du analyserar aktier

Ämne

Aktier

Lär dig mer om investmentbolag
Artikel23 Oct 2024

Lär dig mer om investmentbolag

Ämne

Aktier