Handla fonder med låg avgift

Tjej mörk kappa
  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/04/03
  • Ämne:Fonder

När du som sparare ska handla fonder vill du väl göra det med låg avgift? Då är det bra att veta vad en låg avgift innebär och varför avgiften kan vara lägre eller högre när du ska välja fonder.

Vad är fondavgift?

Först och främst – vad är en fondavgift? Fondavgift, även kallad förvaltningsavgift, är den avgift som fondbolaget tar ut för att förvalta och administrera fonderna åt dig. Denna avgift täcker kostnaderna för att hantera fondens tillgångar, utföra analyser, samt tillhandahålla service och rådgivning. Fondavgiften kan variera mellan olika fonder och påverkar därmed den totala avkastningen på dina investeringar. Generellt sett strävar sparare efter fonder med låga avgifter för att maximera sina avkastningar över tid.

Vad avgör om fonden har hög eller låg avgift?

Om avgiften för fonden är låg eller hög skiljer sig mellan olika fonder. Det handlar bland annat om hur mycket jobb fondförvaltaren behöver lägga på att administrera fonden och analysera olika marknader.

Andra saker som påverkar fondavgiften är hur mycket service eller rådgivning du som sparare kan få av fondförvaltaren. Villkoren för fonden och vilken avgift som gäller hittar du i fondbestämmelserna för varje fond.

Fonder med låg avgift är, enkelt beskrivet, de som kräver minst arbetsinsats att sköta om.

Fonder med låg avgift

Indexfonder är den typ av fonder som brukar ha låg avgift. De fonderna jämförs med ett visst börsindex – ”börsen” – i till exempel ett land eller en region. Placeringarna i fonden ska helt enkelt spegla hur det går på en viss börs. Varken vinna eller förlora jämfört med index kan man säga. Indexfonder kostar mindre att förvalta och har därför låg avgift. Det kallas också för passiv förvaltning. Indexfonder ses av många som det bästa sättet att pensionsspara eftersom det är både låg avgift och låg risk.

Motsatsen har du säkert redan gissat: aktiv förvaltning. Här handlar det om att fondförvaltaren är noggrann med att leta upp de bästa aktierna till fonden du köpt. Det kräver så klart mer jobb och kostar också mer för dig som sparare, genom en högre avgift.

Förutom indexfonder finns också räntefonder, aktiefonder och blandfonder. Räntefonder har i regel lägst avgift av dem – men inte lika låg avgift som indexfonder.

Bra att veta om fonder och avgifter

Hur en fonds värde utvecklas i framtiden är svårt att sia om. Avgiften du som sparare betalar kan du däremot få koll på innan du handlar dina fonder.

Om avgiften är högre så blir också värdeutvecklingen på fonden lägre. För om pengarna som tas ut i avgift istället hade legat kvar i fonden skulle de ju ha kunnat växa istället – eller hur? Står du i valet mellan två fonder som liknar varandra kan det därför vara en bra idé att välja fonden med lägst avgift. Några tiondels procent kanske inte ser ut att göra skillnad när du gör ditt köp. Men på sikt kan det spela stor roll, särskilt om du tänker dig ett långsiktigt sparande.

Du som sparare vill känna att du har gjort ett bra val när du satsar på fonder. Även om du inte har ambitionen att bli expert – det är kanske det du helst slipper? – så hoppas vi att du nu har fått lite mer kött på benen när det handlar om avgifter för fonder.

Handla fonder med låg avgift hos Levler

Hos Levler finns både fonder med passiv förvaltning (låg avgift) och aktiv förvaltning (högre avgift). Och oavsett vilken fond du väljer så får du 25 procent rabatt på fondavgiften. I fondbutiken hittar du Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat.

Handla fonder med 25% rabatt*

Butiken

* Gäller på förvaltningsavgiften

Relaterade artiklar

Hur påverkas börsen av USA-valet?
Artikel27 May 2024

Hur påverkas börsen av USA-valet?

hall människor

Ämne

Privatekonomi

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande
Artikel24 May 2024

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande

Ämne

Fonder

Oscar Properties uppgång och fall
Artikel16 May 2024

Oscar Properties uppgång och fall

Ämne

Aktier, Privatekonomi

Får man utdelning på fonder?
Artikel15 May 2024

Får man utdelning på fonder?

Man telefon

Ämne

Fonder

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?
Artikel06 May 2024

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?

Byggnad

Ämne

Aktier, Fonder