Handla fonder med låg avgift

Tjej mörk kappa
  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/04/03
  • Ämne:Fonder

När du som sparare ska handla fonder vill du väl göra det med låg avgift? Då är det bra att veta vad en låg avgift innebär och varför avgiften kan vara lägre eller högre när du ska välja fonder.

Vad är fondavgift?

Först och främst – vad är en fondavgift? Fondavgift, även kallad förvaltningsavgift, är den avgift som fondbolaget tar ut för att förvalta och administrera fonderna åt dig. Denna avgift täcker kostnaderna för att hantera fondens tillgångar, utföra analyser, samt tillhandahålla service och rådgivning. Fondavgiften kan variera mellan olika fonder och påverkar därmed den totala avkastningen på dina investeringar. Generellt sett strävar sparare efter fonder med låga avgifter för att maximera sina avkastningar över tid.

Vad avgör om fonden har hög eller låg avgift?

Om avgiften för fonden är låg eller hög skiljer sig mellan olika fonder. Det handlar bland annat om hur mycket jobb fondförvaltaren behöver lägga på att administrera fonden och analysera olika marknader.

Andra saker som påverkar fondavgiften är hur mycket service eller rådgivning du som sparare kan få av fondförvaltaren. Villkoren för fonden och vilken avgift som gäller hittar du i fondbestämmelserna för varje fond.

Fonder med låg avgift är, enkelt beskrivet, de som kräver minst arbetsinsats att sköta om.

Fonder med låg avgift

Indexfonder är den typ av fonder som brukar ha låg avgift. De fonderna jämförs med ett visst börsindex – ”börsen” – i till exempel ett land eller en region. Placeringarna i fonden ska helt enkelt spegla hur det går på en viss börs. Varken vinna eller förlora jämfört med index kan man säga. Indexfonder kostar mindre att förvalta och har därför låg avgift. Det kallas också för passiv förvaltning. Indexfonder ses av många som det bästa sättet att pensionsspara eftersom det är både låg avgift och låg risk.

Motsatsen har du säkert redan gissat: aktiv förvaltning. Här handlar det om att fondförvaltaren är noggrann med att leta upp de bästa aktierna till fonden du köpt. Det kräver så klart mer jobb och kostar också mer för dig som sparare, genom en högre avgift.

Förutom indexfonder finns också räntefonder, aktiefonder och blandfonder. Räntefonder har i regel lägst avgift av dem – men inte lika låg avgift som indexfonder.

Bra att veta om fonder och avgifter

Hur en fonds värde utvecklas i framtiden är svårt att sia om. Avgiften du som sparare betalar kan du däremot få koll på innan du handlar dina fonder.

Om avgiften är högre så blir också värdeutvecklingen på fonden lägre. För om pengarna som tas ut i avgift istället hade legat kvar i fonden skulle de ju ha kunnat växa istället – eller hur? Står du i valet mellan två fonder som liknar varandra kan det därför vara en bra idé att välja fonden med lägst avgift. Några tiondels procent kanske inte ser ut att göra skillnad när du gör ditt köp. Men på sikt kan det spela stor roll, särskilt om du tänker dig ett långsiktigt sparande.

Du som sparare vill känna att du har gjort ett bra val när du satsar på fonder. Även om du inte har ambitionen att bli expert – det är kanske det du helst slipper? – så hoppas vi att du nu har fått lite mer kött på benen när det handlar om avgifter för fonder.

Handla fonder med låg avgift hos Levler

Hos Levler finns både fonder med passiv förvaltning (låg avgift) och aktiv förvaltning (högre avgift). Och oavsett vilken fond du väljer så får du 25 procent rabatt på fondavgiften. I fondbutiken hittar du Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat.

Handla fonder med 25% rabatt*

Butiken

* Gäller på förvaltningsavgiften

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi