Geopolitiska osäkerheten större än på länge – hur påverkas börsen?

Geopolitik
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/01/23
  • Ämne:aktier, Analys, Fonder

Börsen har inlett året med en svag nedgång efter rusningen under hösten 2023 då världens investerare drog en suck av lättnad när inflationen till slut gav med sig, vilket fick centralbankerna att indikera att räntesänkningarna snarare kommer förr än senare. Den rapportperiod vi ni går in i är svårtolkad och även om många bolag är fundamentalt starka så finns det flertalet faktorer som skulle kunna göra att börsen får ordentlig hicka framåt.

Den geopolitiska osäkerheten är just nu väldigt stor och även om det inte alltid påverkar börsen så negativt som man kanske skulle kunna tro så skapar det en osäkerhet om framtiden och vilken världsordning vi har att vänta oss. 

Vi såg att den ryska invasionen av Ukraina fick börserna att sjunka kraftigt och det blev även en katalysator för en ökad global inflation. Samtidigt skedde sen en kraftfull återhämtning under hösten 2022 och när vi nu befinner oss i vad som känns som ett utdraget krig utan slut så är det istället cyniskt nog andra omvärldshändelser som står i rampljuset. 

Konflikten i Mellanöstern och kriget mellan Israel och Hamas fick även den börsen att falla inledningsvis men sedan såg vi som sagt något av ett rally under hösten. Parallellt med detta fortsätter även den eskalerade retoriken från Kina gentemot Taiwan och även om vi inte vet hur det slutar är det lite som talar för att Kina tonar ned sin aggression i närtid.

I USA har den politiska temperaturen skruvats upp ordentligt i och med de republikanska primärvalen och det kommer vara en allt hårdare inhemsk ton fram till presidentvalet i november. Vi kan vara säkra på att det från båda sidor kommer diverse utspel kring USAs inblandning i konflikter som sker utanför landets gränser och beroende på utfallet i valet så kan det påverka maktbalansen och andra länders hållning i olika konflikter. 

Historiskt brukar inte valår i USA påverka börsen speciellt mycket och även om man mitt under en valkampanj både här på hemmaplan och på distans i världens största ekonomi, lätt kan tro att de ekonomiska följderna efter valresultatet blir stora, så vet vi även att politiska förändringar tar tid och att retorik i en valkampanj är en sak och att genomföra reformer en annan. Däremot har vi sett att svängningarna på börsen kan bli större i anslutning till själva valdagen, framförallt om valresultatet ser ut att gå mot ett oväntat håll. 

Förutom de mänskliga tragedier och de materiella förstörelser som krig skapar så tenderar det även att länder och ekonomier blir mer slutna och protektionistiska vilket får konsekvenser för den globala ekonomin. Vi vet sedan innan att Donald Trump för en sådan typ av politik och även om världen kanske hade större tilltro till att Joe Biden skulle arbeta mer för frihandel än vad han gjort, så är det stor sannolikhet att USA blir mer slutet och fokuserar på inhemsk produktion, nationella utmaningar och amerikansk ekonomisk stabilitet vid en republikansk valseger. 

Vi har onekligen ett år framför oss där mycket står på spel och där nationer och världsledares agerande kan påverka generationer framåt. Från ett ekonomiskt perspektiv så fanns det ändå en förhoppning för några månader sen att det värsta är över, men känslan nu är snarare att året kan gå åt vilket håll som helst. Jag är i grunden dock fortfarande optimistisk trots alla mörka rubriker kring krig och aggression, men bryter ännu en stor konflikt ut, alternativt att läget eskalerar mer i en av de pågående konflikterna så riskerar det att skapa osäkerhet och följdeffekter som gör att året på världens börser blir skakigt och där kraftiga fall kan ske.

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi